Gaz sorunundan nasıl kurtulalım?

Gaz sorunundan nasıl kurtulalım?

İşte kadınların gaz sorunundan nasıl kurtulacağını anlatan haber.

Dr. Murat Kınıkoğlu, kadınların gaz sorunundan nasıl kurtulacağını anlatıyor.

Bayan hastalarımdan aşağıdakine benzer şikâyetler çok sık duyarım. "Doktor bey inanmayacaksınız, ağzıma bir lokma atıyorum, hemen şişiyorum." "Bir yemek yiyorum, anında bir beden büyüyorum." "Nişan törenim zehir oldu, bütün gün balon gibi dolaştım durdum." Büyük ölçüde bağırsaklarımızdaki bakterilerin ürünü olan gaz, makul miktarda olmak şartıyla normaldir. (Cumhurbaşkanları da İngiltere kraliçesi de aynı bizim gibi alttan üsten gaz çıkarır.) Gazdan şikâyet eden bayanlar kendilerine iftira atılmış gibi sinirlenirler. Bu kadar kızmakta pek haksız sayılmazlar. Bir saatte birkaç beden büyüyecek kadar gazlı olmak gerçekten rahatsız edici bir durumdur...

Ne kadar gaz normaldir?

Nasıl ölçersiniz bilmem, konuyla ilgili bilim adamları günde yarım litre gaz çıkarmanın normal olduğunu söylüyorlar. Bazı uzmanlar şöyle diyor "Günde on beş kereden az pırt yapmak normal, fazlası anormaldir." Hadi bakalım, sağlık takıntısı olanlara yeni bir iş daha çıkardık. Eline kalem kâğıt alıp çetele tutanlar; "Alo... Doktor bey dün on yedi kere pırt yaptım. Barsak kanseri olabilir miyim?" diye soranlar olursa şaşmam.

Gazdan kurtulmak için ne yapalım?

1- En başta gaz yutmamaya çalışın
Midemizdeki gazın hepsi barsaklarımızdaki bakterilerden gelmez. Devamlı yutkunanlarda, tik şeklinde geğirenlerde, dişi olmadığı için yemekleri iyi çiğneyemeyenlerde mideye gaz kaçabilir.
3-Yemeğinizi yavaş ve iyice çineyerek yiyin.
3-Sakız çiğnemeyin, gaz yutmanıza neden olabilir.
4-Sigarayı bırakın. Sigara içinlerde gaz şikâyeti daha çok olur.
5-Gazınızın sebebi içtiğiniz süt olabilir mi dikkat edin. Gaz deyince hepimizin aklına kuru fasülye gelir ama süt daha çok gaz yapar. Özellikle yaş ilerledikçe insanların sütün içindeki laktozu (süt şekeri) absorbe etme yeteneği azalır ve daha önce tolere ettiğimiz süt ürünleri gaz yapmaya başlar. On gün süreyle süt ve sütlü ürünleri keserek deneme yapabilirsiniz.
6-Gaz yapan yiyecekleri azaltın ve iyi pişirin. Fasülye nohut gibi gaz yapan baklagillerin pişirme süresinin uzatılmasının gaz yapıcı etkiyi azalttığı gösterilmiştir. Özellikle brokoli, brüksel lahanası ve karnıbahara dikkat edin.
7-Bira, soda ve kola gibi gazlı şekerli içeceklerden uzak durun. Diyet kola ve diyet ürünlerin daha çok gaz yaptığını unutmayın.
8-Huzursuz Barsak Sendromu (sinirsel bağırsak spazmı) olan hastalar gazdan çok şikâyet eder. Teşhis konulduktan sonra diyet veya ilaç tedavisi uygulanabilir.
9-Stresden uzak durun. Stres arttıkça bağırsak hareketlerinin azalmasına bağlı olarak gaz şikâyeti ortaya çıkar.
10.Kabız kalmamaya çalışın. Kabızlık karındaki şişliğin artmasına neden olur.
11.Gazınızın nedeni yediğiniz buğday ürünleri olabilir. (Gluten intoleransı). On gün süreyle, ekmek başta olmak üzere her türlü buğday, arpa, çavdar ürünlerini keserek deneme yapın.
12.Tuzu kısıtlayın. Tuz vücuttu su tutulmasına neden olarak şişkinliğinizi artırabilir.Hazır yiyeceklerin içinde tuz olduğunu unutmayın.
13.Yağlı yiyeceklerden uzak durun. Yağ, yiyeceklerin hazım süresini uzatarak gaza neden olur. Zeytinyağı dâhil olmak üzere tüm yağları minimuma indirin, sebze, meyveye yönelin, posalı yiyecekleri tercih edin.
14.Stres çok önemli bir gaz nedenidir. Titiz, perfeksiyonist bir yapısı olan insanlar yukarıda söylediğim şeylere dikkat etmelerine rağmen gazdan kurtulamazlar.
15.Düzenli spor yapın, özellikle yürüyüş ve koşma gazı kolay atmanızı sağlar. Düzenli spor yapanlarda gaz kesinlikle azalır.

Dr. Murat Kınıkoğlu

YorumlarKapatBakın