Emziren annelerden diğer annelere tavsiyeler

Emziren annelerden diğer annelere tavsiyeler
Bebek bakımında en değerli bilgilerden biri emziren annelerin diğer emziren annelere tavsiyeleridir bizce. 

LeiLeo markasının yaratıcı ve bir Gönüllü Emzirme Rehberi olan Zeynep Ersöz emziren annelerle yaptığı röportajları yazıyor.

Anne sütü bir bebeğin alabileceği en değerli besin. Bebeğini doğurarak ilk mucizeyi gerçekleştiren anne, ikinci mucizesini de yavrusunu sütüyle doyurup büyüterek gerçekleştiriyor. Düşünsenize, ilk 6 ay, anne sütüyle beslenen bebeğin su dahil hiçbir ek yiyeceğe, içeceğe ihtiyacı yok. Sonrasında ek gıdalarla birlikte verilen anne sütü de bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklardan koruyor, sindirim sistemini düzenliyor. Yani her damlası şifa niteliğinde.

Evet, her damlası şifa, her damlası altın, ama her güzel şeyde olduğu gibi emzirmenin de zor tarafları yok değil. Sütün göğüsten salınımını sağlayan oksitosin hormonu çok hassas, çok utangaç ve narin bir hormon. Annenin en ufak stresi, üzüntüsü, endişesi ile hormon saklanıyor. Oksitosin, huzur, sakinlik, dinginlik istiyor. Ama biliyoruz ki annelik endişeleri de beraberinde getiriyor. Anneler, “acaba bebeğimi doyurabiliyor muyum, sütüm yetiyor mu, daha fazla olması için ne yapabilirim” gibi sorulara yanıt ararken ister istemez stres oluyorlar. Bu da sütlerini azaltabiliyor. Ve desteğe ihtiyaçları oluyor. Tecrübeli annelerin acemi annelere tavsiyelerinin önemi bu anda devreye giriyor.

LeiLeo’yu yarattığımdan beri, yani bir yıldan fazladır, emziren annelerle iç içeyim. Emziren Anneler Grubu (Google e-posta grubu)'nda paylaşıyoruz, Emzirme Reformu'nda (www.emzirmereformu.com) birlikte çalışıyoruz.

Emzirmeyle ilgili çok okudum, Emzirme Rehberi eğitimi aldım, çok şey öğrendim ve paylaştım. O kadar çok annenin emzirme konusunda desteğe ihtiyacı var ki… Ben zamanla annelerin yaşadıkları gerçek deneyimlerin en önemli bilgi kaynağı olduğunu ve en faydalı kitaplardan daha çok destek olduğunu gördüm ve Annelerden Sütlü Tarifler ismiyle başlattığım röportajlarımda, gerçek annelerin deneyimlerini ve emzirirken yaşadıkları olayları acemi annelere ulaştırmak istedim.

İşte, emziren annelerin diğer emziren annelere tavsiye ettiklerinden bazıları

Bebeğinizle ıssız bir adada kalsanız sütünüzü arttırmak için yanınıza alacağınız 3 şey ne olurdu?
- Su, bulgur ve yoğurt. Şunu da mutlaka söylemeliyim ki anneler benim gibi hata yapmasın; şerbetli tatlılar ve lokum sütü arttırmıyor, çocuğun kilosunu da arttırmıyor ama sizi 1 ayda 2 beden arttırabiliyor. (Aslı Anne)
- Su, bulgur ve soğan (Latife Anne)
- Su, su, su (Esra Anne)
- Su, bol yeşillik, kırmızı soğan, süt, ayran, komposto, süt arttırıcı çaylar, malt, bulgur pilavı (Ceylan Anne)

Emzirmeye yeni başlayan annelere ve anne adaylarına altın tavsiyeniz ne olur? 
- Ne saate bakın, ne kimseyi dinleyin. Günde kaç kere, kaç saatte bir diye düşünmeyin. Yalnızca bebeğinizi izleyin. (Başak Anne)

- Her annenin sütü bebeğine yeter, sadece sabırlı olun, bol bol emzirin ve mutsuz olmanıza sebep olacakları mümkünse bu dönemde uzak tutun. (Perihan Anne)

- Hastaneden çıkmadan bir emzirme danışmanından pratik konusunda yardım isteyin. Güvenebilecekleri bir doktora sırtınızı yaslayın. Konuda bilgilendikten sonra iç güdülerinizi dinleyin ve etraftan gelen baskılara kulak tıkayın. (Elif Anne)

- Benim faydasını gördüğüm bir şey var: E vitamini! Doğumdan en az bir ay önce e vitamini kapsülleri ile meme uçlarına masaj yapmak (sert değil, süt üretimini sağlayan oksitosin hormonu aynı zamanda doğum kasılmalarını da başlatır ve sert masajlar uyarı ile oksitosin hormonu salgılayabilir) O bölgedeki cilt dokusunu güçlendirebiliyor. Doktorum işe yaramaz demişti ama bence yaradı. Günde bir kere bir kapsülü paylaştırdım ve yaklaşık 2 ay kala başladım. Altın tavsiye mi bilmiyorum ancak derinin güçlenmesi daha sonra meme ucu çatlakları için faydalı olabiliyor diye düşünüyorum. (Ayça Anne)

- Emziren annelerin deneyimlerini okumalarını tavsiye ederim ilk olarak. Doğumdan hemen sonra herkes size yardımcı olmak adına başınıza üşüşüp sizi daraltabilir, kibarca yalnız kalmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Eğer ilk günlerde sütleri gelmezse pes etmesinler sütün oturması birkaç haftayı bulabiliyor. (Laçin Anne)

YorumlarKapatBakın