Yemekler üç yerine altı öğün
Yemekler üç yerine altı öğün
 Kilo vermek için aç kalmanıza gerek yok, hatta daha sık  yemek yemeniz gerekiyor.
Kilo vermek için aç kalmanıza gerek yok, hatta daha sık  yemek yemeniz gerekiyor.
Fazla kiloları ya da ölçülü beslenmeyi öğrenme  nedeniyle kliniğimize başvuran bazı danışanlar, görüşme sonucunda onlar için  hazırlanan beslenme programına bakınca, inanamayıp genelde aynı tepkiyi veriyor;  "ben bu kadar yersem kilo alırım", "bu kadar yiyerek kilo vereceğime emin  misiniz?", "ben normalde bile bu kadar yemiyorum" veya bunlara benzer cümleler  kuruyor. 
Kilo vermek için aç kalmanıza gerek yok, hatta daha sık  yemek yemeniz gerekiyor. Ancak, yediğiniz besinin ne olduğu kadar ne miktarda  yediğiniz hatta nasıl yediğiniz de önemli  (yavaş yemek, yediğinize  odaklanmak gibi). Bugün yemenizi hem de daha fazla yemenizi önereceğim ve  nedenlerinden bahsedeceğim.
Üç yerine altı öğün
Genelde, günü olabildiğince aç geçirmekle  zayıflayacağına inanan-ların sayısı küçümsenemeyecek kadar çoktur. O nedenle,  bugün böyle düşünenlere yardımcı olmaya çalışacağım. Ben sizin aslında böyle  düşünmediğinize de inanmak istiyorum. Çünkü kilo vermenin az yemekle, tüm gün aç  kalmakla ilgili olduğunu düşünüyorsanız, "diyet" kelimesini duymak bile  istememenizi büyük bir anlayışla karşılarım. Size bu noktada iyi bir haberim  var: Daha sık yemek zayıflatıyor! 
Bu beslenme tarzını başarmakla, iştahınızı kontrol  altına alabilir, kilo kontrolünü sağlar, zayıflama, mide ve bağırsak sisteminizi  rahatlatır-sınız. Sadece bu nedenler bile "az az, sık sık" yeme alışkanlığı ile  beslenmeyi seçmenize yeterlidir. Ayrıca, bir gün içinde yediklerinizi altı öğüne  bölmek, daha fazla enerji harcamanıza da neden oluyor. Günlük 1500 kalorilik  yiyecek toplamını iki öğün yerine beş öğünde tüketmeniz, daha fazla kilo  vermenizi sağlıyor. Çünkü her yediğiniz besin için tüm sindirim sistemi  çalışıyor ve yediğinizin yanma enerjisiyle birlikte kilo vermeniz kolaylaşıyor.  Ayrıca gaz ve sindirimle ilgili şikâyetleriniz varsa, hızlı yemek yiyorsanız,  öğünleri bölmenizde fayda var.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin altın kuralı, üç ana,  üç ara öğün şeklinde beslenmektir. Bazı kişilerin aklına bir soru takılabilir:  "Sık sık yemek nasıl ve neden kilo verdiriyor?"  
Kendimizi aç hissetmemiz, kan şekerimizin dengesiyle  ilgilidir. İşte "az az, sık sık" beslenme sistemindeki esas amaç da, kan  şekerini dengede tutarak çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi  engellemek ve diğer taraftan da metabolizma hızını da artırmaktır. Metabolizma  hızının artmasına bağlı olarak da, kilo kaybı hızlanacaktır.
Ara öğünlerde ne yemeli? 
Genelde ara öğün denildiğinde, bazı kişilerin aklına  abur cuburlar, yağlı ve şekerli yiyecekler gelir. Ancak, ara öğünlerde bu tür  besinleri tüketmek kilo almakla sonuçlanabildiği gibi sağlığımızı da bozabilir  (kolesterol, tansiyon, diyabet vs.).
Özellikle şekerli besinleri tüketmek, kan şekerinde ani  yükselmelere ve sonrasında ani düşüşlere sebep olacaktır. Ara öğünler için  100-200 kalori civarında sağlıklı seçimler yaparak, hem kilo kontrolü sağlanır  ve formda kalınır, hem de kan şekerindeki dalgalanmalar engellenmiş  olunur.
Doğru tercihler formda kalmayı kalıcı  kılar
Neden? Çünkü ana öğüne kadar açlık hissetmezsiniz, ana  öğüne kıtlıktan çıkmış gibi atlamazsınız ve ölçünüzü kontrol edebilirsiniz.  Ayrıca fırınların önünden geçerken burnunuza gelen o mis gibi ekmek kokusuna  dayanabilir, beslenme programınıza sadık kalabilirsiniz.
Ara öğün saatlerini, ana yemeklerden sonra  2-3  saati geçmeyecek şekilde ayarlayarak, kendinize ayıracağınız 15 dakikalık  lezzetli bir mola ile sağlıklı beslenmek adına bir adım atmış olursunuz. Lifli  besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan, daha uzun süre tok  tutarlar.
Sağlıklı ve lifli atıştırmalıkları seçerseniz,  aldığınız lif, vitamin ve mineral miktarını da artırmış olursunuz. Aynı zamanda  sindirim sitemi ve bağırsak sağlığı için lifli besinleri tüketmek çok  yararlıdır. Meyve ve sebzeler (lifin daha çok meyvelerin kabuğunda olduğunu  hatırlatmak istiyorum), tam tahıl ürünleri, lifli besinlere  örnektir. 
Her öğünde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon  miktarlarına dikkat edilmelidir. Bildiğiniz gibi, gereğinden fazla tüketilen her  besin, vücutta yağa dönüşür. Burada bize yardımcı olacak düşünce, ana değil ara  öğün tüketiyor olduğumuzu aklımızda tutmaktır.
Ara öğünde neler yenebilir?
Ara öğünlerde daha kolay seçim yapabilmenizi sağlamak  için alternatif sunuyorum:
* 3 kuru kayısı,   2 parça ceviz 
* 1 kutu yoğurt, 10 - 15 adet yaban mersini 
* 1 kutu az yağlı süt, 1 adet taze meyve 
* 2 adet grisini,   1 bardak ayran 
* Yarım simit, peynir 
* 1 - 2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir 
* Light kaşarlı kepekli tost, söğüş sebze 
* 1 kutu meyveli yoğurt, 10 fındık 
* 3 adet diyet bisküvi, 1 fincan light sütlü  nescafe 
* 1 su bardağı yağsız patlamış mısır, 1 avuç kuru  üzüm 
* Salata tabağı, 1 dilim peynir, 1 adet  etimek 
* 1 avuç beyaz leblebi, 1 bardak kefir 
* 5 adet kuru erik, 10 badem 
* Yarım yufkadan sebzeli yağsız göz-leme, 1 bardak  ayran




