Varisi önlemek için ne yapılır?
Varisi önlemek için ne yapılır?
Varise karşı dikkat etmemiz gerekenler ve korunmak için evimizde veya ofisimizde yapabileceğimiz egzersizler…
Varis oluşumunda ve tedavinin seyrinde günlük yaşantımızda aslında önemsiz gibi gözüken bazı hareket ve yaşam tarzlarımızın oldukça önemi vardır. Bu nedenle tedavinin seyrini ve hastalığın ilerlemesini önlemek için dikkat etmemiz gereken bazı konular söz konusu…
Bol Hareket
Her hareket yaralıdır. En iyisi yürüme, yüzme, bisiklet, gibi sürekliliği olan hareketlerdir. Önermediğimiz tek spor bacaklarla ağırlık çalışmalarıdır.
Bir saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın
Oturan birinin arada bir ayağa kalması ve dolaşması gerekir. Günde birçok kez bacakları yüksekte tutmak yararlıdır. Ayrıca ayaklarınızla A harfi yapacak gibi topukları uzaklaştırıp, başparmakları birleştirin. Topukları birleştirip parmakları uzaklaştırarak V harfi yapın. Topuklarınız yerde kalsın, ayaklarınızın ön kısmını yukarı kaldırın. Sonra ayaklarınızın önü yerle temastayken topuklarınızı yukarı kaldırın. Hareketlerin hepsini 10'ar kez tekrarlayın.
Soğuk suyla bacaklara duş yapmak
Cilde uygulanan soğuk su ile venler büzülür ve kan daha çabuk kalbe akar. Bu amaçla banyo küvetini üçte birine kadar soğuk su ile doldurun (14-16 derece). Bu su içinde on dakika dolaşın. Her adımda ayağınızı tamamen sudan çıkartıp sonra tekrar sokun. Diğer bir yöntem de sabah ve akşam bacaklara ayaklardan başlayıp yukarı doğru soğuk su duşu uygulamaktır.
Bol giysileri tercih edin
Sıkı kemerler kan akımını zorlaştırır. Külotlu çorapların da bel kısmını sıkmaması gerekir.
Ayakkabı topukları 5 cm'den yüksek olmamalı
Topuklar ne kadar yüksekse bacak kaslarının pompalama işlevi o kadar zayıftır. Giydiğiniz ayakkabıyı her gün değiştirin. Değişik yükseklikteki topuklar kan pompasına uyarıcı etki yapar.
Doğru beslenme
Doğru beslenme vücuda gerekli yapı maddelerini sağlar. Bağ dokusunun dayanıklılık ve esnekliğini sağlayan kollajen ve elastin liflerinin azalması birçok organda yetmezliğe yol açar. Bağ dokusu zayıflığı varis oluşumuna neden olur. Doğru beslenme bağ dokusunu güçlendirir ve aşırı kiloyu önler. Günde en azından iki litre sıvı tüketilmelidir.
Venlere dışarıdan mekanik destek
Dıştan destek görevi yapan külotlu çorapların iyi kaliteli olanları hafif varislerde yarar sağlar. Aşırı varis şikayetlerin de ise sıkıca kavrayan özel varis çorapları faydalıdır.
Sigara içilmemeli
Sigara ve oluşturduğu serbest radikaller damar duvarına zarar vererek damar hastalıklarının oluşmasını çabuklaştırır.
Bitkisel maddeler
Bitkisel kaynaklı venleri sıkılaştıran maddelerin (at kestanesi, gotu kola, rutin, diosmin) pomat ve hapları yararlı olabilir.
Hormonlar
Kadınlık hormonu östrojen, damarlarda genişlemeye yol açar. Bu nedenle kadınlarda varis erkeklerden daha sık görülür. Progesteron östrojenin yol açtığı damar genişlemesini önler. Oluşmuş olanları geçirmez, ancak ilerlemesini durdurur. Progesteron jel şeklinde kullanılabilir.
Kan dolaşımını kolaylaştıran egzersizler
Bu egzersizler bacak ve baldırda bulunan kas pompasının kullanılarak toplar damarların içinde bulunan kanın kalbe dönüşünü sağlayan hareketlerdir. Bu eksersizler hamilelik gibi özel durumlarda günde en az iki defa yapılmalıdır.
Rahat bir şekilde sırt üstü yatın, ellerinizi boynunuz arkasında birleştirin ve ayaklarınız gergin olacak şekilde uzatın. Dizlerinizi karnınıza doğru bükün, bu pozisyondayken bacaklarınızı gergin olacak şekilde yukarı doğru uzatın ve yavaş olarak başlangıç pozisyonuna dönün. Bu egzersizi 5-20 defa tekrarlayın.
Baldırlarınız alçak bir sandalye veya iki minder üzerindeyken sırt üstü yatın. Ayak parmaklarınızı katlayın ve zorlayarak sonuna kadar açın. Bir dakika boyunca bu hareketi yapın. Pozisyonunuzu korurken, ayaklarınızı saat ve tersi yönünde çevirin. 30 saniye boyunca 5 defa aynı hareketi yapın.
Aynı pozisyonda ayaklarınızı 10 defa ileri ve geriye doğru hareket ettirin. Bu egzersizi 1 dakika boyunca yapın.
Gün içinde veya yolculukta yapılacak egzersizler
Ayak parmaklarınız üzerinde yükselin. Veya sandalyede otururken ayaklarınızı kendinize doğru çekin.
Bu egzersizleri fırsat buldukça en az 5 dakika boyunca yapın.
Tedavi için uygun zamanlama
Varis görüntü, ağrı, kramp ve psikolojik açılardan insanı etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşamını olumsuz biçimde etkilemeye başladığı zaman tedavi olanaklarını araştırmak gerekir. Varis tedavisi her mevsimde yapılabilir. Havaların ısınmış olması yapılacak tedaviyi etkilemez. Bununla beraber yaz aylarına kadar sonuç arzulandığı için, Ocak-Nisan arası kılcal tipteki varisler için en uygun zamandır. Zamanlama ile ilgili olarak hastaların en sık yaptıkları hata, yapılan ertelemelerdir.