Squat Kalça Büyütür mü?

Squat Kalça Büyütür mü?
Spor salonuna adım atmak ve egzersiz yapmak söz konusu olduğunda vücudunuzun hangi bölümlerini geliştirmek istediğinizi bilmek önemlidir. Bir hedef belirlemeden spor salonuna giderseniz, zamanınızı boşa harcıyorsunuz demektir.

Squat hareketi alt vücut bölgesi için oldukça uygun bir egzersizdir çünkü bel çizgisi altında kalan pek çok farklı kası aynı anda çalıştırabilir. Daha büyük ve iyi görünen kalçalara sahip olmak istiyorsanız, belirli koşulların karşılanması koşuluyla squat hareketi iyi bir seçimdir.

Squat & Kalça Büyütme ve Şekillendirme

Vücutta pek çok bölgeyi aynı anda çalıştırabilen squat hareketinin faydaları gerçekten kayda değerdir ve pek çok varyasyonu bulunmaktadır. Özellikle kalça bölgesini çalıştırmak, şekillendirmek ve büyütmek konusunda en etkili hareketlerden biridir. Aşağıda değinilen detaylara dikkat edildiği takdirde sonuç elde etmek oldukça kolaylaşacaktır.

Kalça kasları

Kalçalar birkaç büyük ve küçük kas grubu içermektedir. Bu kaslardan gluteus maximus, gluteus medius ve gluteus minimus kalçanın arka kısmında, tensor fascia latae denen küçük kas kalçanın yan dış tarafında yer alır.

Hip extension (eller ve dizler yerde iken bir bacağı geri yukarı kaldırma hareketi) yaptığınızda kalçalar aktive olur. Bu hareket, uyluk (diz ile kalça arası) bölgesini geriye doğru hareket ettirmenizdir.

Tensor fascia latae kası, uyluğu dışarıya (abduction-kası dışarı açma) ve öne-yukarıya doğru (hip flexion) hareket ettirdiğinizde çalışır.

Squat hareketi, hip extension ve hip flexion içerdiğinden, kalça ve tensor fascia latae kaslarını beraber çalıştırır ve bu da kalçaları daha büyük hale getirir.

Uygun teknik

Kalça büyüklüğünü etkili bir şekilde arttırmak için squat yaparken uygun bir teknik kullanılmalıdır. Tam bir hareket açıklığında hareket etmezseniz veya uygun vücut mekaniği kullanmazsanız, olumlu sonuçlar elde edemezsiniz.

Egzersize başlarken ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha geniş olacak pozisyonda olsun.
Ellerinizi kalçanızın üzerine koyabilir ya da yanlarda serbest bırakabilirsiniz. Karın kaslarınız sıkı ve sırtınız düz olsun, dizlerinizi bükerek yavaşça vücudunuzu indirin.

Uyluklarınız yere paralel olduğunda, tekrar yükselin ve hareketi tekrarlayın. Vücudunuzu aşağı doğru indirirken, poponuzu geriye doğru itin ve bir sandalyeye oturmuş gibi yapın.

Ek direnç

Temel squat hareketi, başlangıç aşamasında kalçaları çalıştırmak için etkilidir, ancak kalçayı büyütmek için ağırlık artırırsanız en iyi şekilde squattan faydalanmış olursunuz.
Başın arkasına, omuzların üzerine ağırlık takılmış bir barbell koyabilir ya da kollar yanlarda ellerinizle dumbbell tutabilirsiniz.

Çalışan diğer Kaslar

Squat gibi bileşik egzersizler aynı anda birden fazla kası çalıştırırlar çünkü birden fazla eklemin hareketini sağlarlar.

Bileşik egzersizlerin faydası, yüksek miktarda kas lifini çalıştırmaları ve istenilen kas kütlesi kazanımını sağlayabilmeleridir. Squat çok etkili bileşik bir egzersizdir ve kalça kaslarını çalıştırmaktan fazlasını yaparlar.

Kalça kaslarını ve yan bölgedeki kasları çalıştırmanın yanında, eğilip kalkarken dizlerin açılmasını ve kapanmasını sağlayan kaslar da çalışır. çalışır. ve fleksiyonuna ek olarak, diz fleksiyonu ve ekstansiyonu da. Diz açıcı kasları özellikle dizinizi büküp topuğunuzu poponuza yaklaştırdığınızda gerçekleşir. Diz uzatma bacağınızı düzleştirdiğinizde gerçekleşir. Bu hareketler, sırasıyla uylukların önünde ve arkasında bulunan kuadriseps ve hamstring kaslarını çalıştırmanıza neden olur.

Varyasyonlar

Tek bacak kullanılarak squat hareketi yapmak, kalçalara ekstra etki yapan bir varyasyondur. Bu egzersizi yapmak için bir destekleyici alçak bir benche ihtiyacınız var. Sağ ayağınızın üstünü bench arkanızda olacak şekilde benchin üzerine yerleştirdikten sonra, sol dizinizi bükerek kendinizi indirin ve kaldırın yani tek bacak squat yapın. Diğer bacak için de aynı şekilde yapın. Ayrıca ayağınızı bir denge topuna yaslama seçeneğiniz de vardır. Ellerinizde dumbbell ya da başka bir ağırlık tutarak hareketin zorluk derecesini artırabilir ve bu şekilde, büyüyebilmeleri için kalçalara daha fazla yük bindirebilirsiniz.

YorumlarKapatBakın